Een milk stout voor het Groninger Bierfestival

Melk, de witte motor. Wie in de jaren tachtig en negentig is opgegroeid heeft de reclame vast wel eens voorbij zien komen. In plaats van een glas bier werd er een glas melk over de bar geschoven. Maar wat heeft dit in hemelsnaam met Mokums Mout te maken vraagt u zich wellicht af? Dat is eenvoudig: afgelopen woensdag (16 december) hebben we een avondlijke brouwsessie gedaan en in de brouwketel is de basis gelegd voor een heuse milk stout met de naam Kattenburg.

Milk stout? Ja, milk stout.

IMG_3065Voor wie geen Wikipedia bij de hand heeft: een milk stout is een aangezoete “gewone” stout (zoals Guinness). Niet dat er echte melk in zit. De toevoeging milk komt doordat lactose (melksuiker) wordt gebruikt om het bier aan te zoeten. Lactose vergist namelijk niet tot alcohol, dus a die lekkere suikers worden met rust gelaten en blijven dus suikers. De lactose zorgt voor een zoeter bier met meer body en een wat lager alcoholpercentage. Zo wordt de bitterheid van een originele stout wat meer afgezwakt en hou je een drinkbaar toegankelijk bier over. Aangezien er geen echte melk in zit is het gebruik van de term milk stout in Groot-Brittanië verboden. Daar staat het dan ook bekend als sweet stout.

En waarom dan Kattenburg? Dat heeft te maken met slemp. Dat is een gekruide warme melk die lang geleden veel in Nederland werd gedronken. Vergelijk het met een anijsmelk die rijker is aan specerijen. De specerijen die in slemp worden verwerkt geven mooie tonen af en vullen het zoete van de lactose goed aan. En aangezien de specerijen in slemp, zoals foelie en steranijs, in de Gouden Eeuw via de scheepswerven op Kattenburg in Nederland terecht kwamen, en katten toevallig ook melk drinken, was de naam snel gevonden. Volgt u ons nog?

Oh en trouwens, de reden dat we een milk stout brouwen: we gaan met dit bier meedoen met de brouwwedstrijd van het Bierfestival Groningen. We zijn benieuwd of we in de prijzen vallen.

Heeft u bij het lezen van dit stukje ook zo’n trek in melk gekregen? Helaas, ‘No Milk Today’…