[dropcap style=””]I[/dropcap]n het voorjaar van 2016 hebben we via Henk en Betty van Bierevents een paar hopplanten op de kop getikt. Ze kweken op een veld bij Epe diverse soorten hop en doen dat onder andere voor Brouwerij de Molen. Wij besloten om voor Cascade te gaan. De hopstokken die we meekregen waren al een paar jaar oud, dus ze zouden gegarandeerd hopbellen gaan opleveren. De grote vraag was: kan hop in een Amsterdamse achtertuin groeien en levert het smakelijke hop op?
Hop kweken
Tot onze grote verrassing begonnen de planten al snel als kool (hop zo je wilt) te groeien. Binnen enkele maanden was uit een plantje van een centimeter of twintig een forse plant gegroeid van zo’n zeven meter hoog, mét een grote hoeveelheid hopbellen. De hopranken werden via trellis (een duur voor woord voor in dit geval een constructie van sisaltouw) de juiste richting op geleid. Elke dag namen we een kijkje bij de planten of er nog water nodig was en gelukkig scheen de zon dit jaar behoorlijk. Half september kon uiteindelijk een dikke kilo hop worden geoogst. Conclusie: ja, je kunt prima hop kweken in een Amsterdamse achtertuin in een paar metselkuipen.
Dan rijst natuurlijk meteen de vraag: leuk dat je een berg verse hop hebt, maar wat ga je er mee doen? Vanzelfsprekend wilden we er een bier mee brouwen, maar wat gaan we met de hop doen? Gaan we de hop drogen en invriezen? Of gooien we verse hop in het bier? Omdat we wel houden van een experiment hebben we de volledige oogst gebruikt voor een SMaSH, een Single Malt and Single Hop. Vrij vertaald: een bier gemaakt met maar een soort mout en een soort hop.
Recept
Het recept werd een Pale Ale. De mout die we gebruikten was Maris Otter van Thomas and Fawcett uit Engeland. We hebben een driestapsmaisch gedaan (62, 68 en 78 graden) en hebben op 60 minuten, 30 minuten en op 10 minuten voor het einde van de kooktijd de verse hop toegevoegd. De vergisting (met US-05, een neutraal gist om zoveel mogelijk de smaak van de hop en de mout naar voren te laten komen) leek eerst wat langzaam op gang te komen, dus na enkele dagen hebben we besloten om de temperatuur van de vergistingskast wat op te schroeven en toen kwam de vergisting goed op gang. Uiteindelijk eindigden we met een S.G. van 1010.
Inmiddels is het bier gebotteld. De eerste smaaktest was goed, hoewel de bitterheid niet zo heel duidelijk aanwezig is. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat we nog meer verse hop hadden moeten gebruiken (er wordt gesproken over 5 tot 10 keer zoveel hop ten opzichte van gedroogde hop)? Over een paar weken zijn de flessen op druk en kunnen we de echte proef op de som nemen. Dan weten we pas echt of de SMaSH Wet Cascade een succes is geworden.
Informatie
Stijl: Fresh hops Pale Ale
Alcoholpercentage: 6,9%
Bitterheid (IBU): 27
Ideale drinktemperatuur: 6-8 ̊C
Levering: NIET COMMERCIEEL VERKRIJGBAAR
Heb je ideeën over de bitterheid? Heb je andere suggesties of vragen? Laat een reactie achter in de comments!